Bewust Gezonder doe je Samen met Shiva Tree

Paddenstoelen Kweken

Hoe kweek je thuis paddenstoelen?

Het is makkelijker dan je denkt om thuis heerlijke paddenstoelen te kweken: Alles wat je nodig hebt zijn een paar materialen en een koele, donkere ruimte.

Niets is zo lekker als de smaak van paddenstoelen die je zelf hebt gekweekt. In tegenstelling tot de meeste groenten groeien paddenstoelen goed binnenshuis omdat ze goed groeien in een koele, donkere en vochtige omgeving. Paddenstoelen kunnen natuurlijk ook buiten groeien, maar inconsistente groeiomstandigheden kunnen ervoor zorgen dat het proces veel langer duurt dan je gepland had. De beste plaats om ze thuis te kweken is in een kelder, een donkere en koele kast of onder je gootsteen waar ze niet worden blootgesteld aan fel licht. Zelfs bewoners van een appartement met beperkte ruimte kunnen paddenstoelen kweken.

Bijna elke soort paddenstoel – inclusief portobello, shiitake, witte champignons, oesterzwammen,  enoki etc. – kunnen binnenshuis gekweekt worden, maar elke soort vereist een ander groeimedium.

VOORDAT JE BEGINT
Het kweekproces van champignons verschilt van dat van de meeste andere groenten. Voordat we het kweekproces beschrijven, is het belangrijk om een paar belangrijke termen door te nemen.

Terwijl de meeste planten worden gekweekt uit zaden, worden paddenstoelen en andere schimmels gekweekt uit sporen.

Wanneer sporen van paddenstoelen zich vermengen met aarde of een ander groeimedium, groeit er een witte, wortelachtige substantie die mycelium wordt genoemd.

Een paddenstoelensubstraat is een substantie waar mycelium op kan groeien. Voor witte champignons is het aanbevolen substraat een mengsel van compost en mest.

Champignonbroed is een substraat waar al mycelium op groeit.
In plaats van zelf paddenstoelensporen te kopen, kunnen beginners er de voorkeur aan geven een paddenstoelenkweekset aan te schaffen.

Deze kits bevatten een kweekmedium en paddenstoelenbroed dat in het medium zit.

Als je een kweekset gebruikt, ga dan verder met stap 3.

Nu volgt er een eenvoudig te volgen stappenplan

STAP 1: Voeg de sporen toe aan het groeimedium.
De eerste stap is het opzetten van het substraat, of groeimedium. Om dit te doen, begin met een plantenbak(je) van ongeveer 40 bij 40 cm met een diepte van 15 cm. De bak kan gemaakt zijn van hout, plastic of metaal. Vul de bak met een mengsel van compost en mest, waarbij je aan de bovenkant van de bak een centimeter ruimte overlaat. Strooi vervolgens de sporen erover uit.

Voor de beste resultaten moet je proberen de omstandigheden steriel te houden tijdens deze stap, zodat andere soorten schimmels en zwammen niet in het substraat terechtkomen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je handen goed schoonmaakt voordat je met het substraat gaat werken en steriliseer het mes en ander gereedschap dat je gebruikt. Ook het bakje dat je gebruikt wil je zo schoon en steriel mogelijk hebben voor het beste resultaat.

STAP 2: Zorg ervoor dat de bodem de hele tijd vochtig is.
Paddenstoelen gedijen in een vochtige omgeving, dus het is essentieel om ervoor te zorgen dat de grond vochtig blijft tijdens het kweekproces. Om je kweekmedium vochtig te houden, besproei of vernevel je het één of twee keer per dag of dek je het af met vochtige handdoeken.

STAP 3: Incubeer de sporen.
Gedurende de eerste drie weken moet de bodemtemperatuur op 20-23 graden worden gehouden om de groei te bevorderen. Dit kan worden gedaan door de bakjes in een warmer gedeelte van het huis te zetten, of u kunt de bakjes op een kiemplantverwarmingsmatje plaatsen.

Kies een verwarmingsmatje met een nauwkeurige temperatuurregeling en plaats het onder het bakje. Zorg er met behulp van een bodemthermometer voor dat de temperatuur van de grond nooit boven de 23 graden komt, want hogere temperaturen kunnen de sporen doden.

STAP 4: Verlaag de temperatuur tot tussen de 13 en 16 graden.
Al snel verschijnen er witte, wortelachtige groeisels van mycelium – bovenop de aarde. Als de hele bak bedekt is, is het tijd om de temperatuur te verlagen.

Terwijl veel groenten in de zomer moeten worden gekweekt, is het kweken van paddenstoelen een geweldig winterproject omdat ze goed groeien bij koelere temperaturen.

Na een paar dagen bij deze temperatuur (13-16) zullen kleine paddenstoelen, de zogenaamde primordia, beginnen uit te lopen.

STAP 5: Oogst de paddenstoelen en geniet ervan!
Om de paddenstoelen te oogsten, snijdt u met een scherp mes de steel door. Trek de champignons niet uit de grond, omdat daarbij de omringende groei kan worden beschadigd.

Paddenstoelen zullen ongeveer zes maanden onafgebroken groeien als ze dagelijks worden geoogst, omdat elke paddenstoel zijn eigen sporen zal vrijgeven. Wanneer de groei stopt, kan meer champignonbroed aan het bestaande kweekstation worden toegevoegd. Het is belangrijk op te merken dat verse champignons niet lang houdbaar zijn nadat ze zijn afgesneden, dus ze moeten binnen een paar dagen worden gekookt of gegeten.

Gebruik deze methode om gemakkelijk lekkere champignons en paddenstoelen te kweken voor op pizza, in een romige soep of in salades.