Bewust Gezonder doe je Samen met Shiva Tree

Mitochondriën

Ons lichaam loopt op energie, en het grootste deel van die energie (90%) wordt geleverd door minuscule structuren die mitochondriën worden genoemd. Mitochondriën bevinden zich door ons gehele lichaam, maar zijn enkel aanwezig binnen onze cellen. Mitochondriën zijn ook wel de motoren van ons menselijk lichaam. Ze halen vet, koolhydraten en eiwitten uit ons voedsel, combineren dat met zuurstof en zetten het vervolgens om in energie voor onze cellen en (spier)weefsels. 

Ook zijn mitochondriën betrokken bij andere aspecten namelijk onze celmetabolisme, ionenhomeostase, celgroei, celsignalering en spelen zij een centrale rol in zowel de mechanismen van celoverleving als celdood.

Mitochondriën hebben hun eigen DNA dat cruciaal is voor het energie omzettingsproces.
Dit DNA is anders dan het DNA dat in de celkern wordt gevonden. Terwijl het nucleaire (celkern) DNA onze fysieke kenmerken bepaalt, doet het mitochondriale DNA dat niet. Toch moeten beide soorten DNA gezond zijn om de mitochondriën effectief te laten functioneren. Fouten in een van beide kunnen ervoor zorgen dat mitochondriën niet goed meer werken, waardoor ze geen brandstof meer kunnen omzetten in energie. Als het aantal mitochondriën een kritisch niveau bereikt, komen onze cellen zonder energie te zitten wat kan leiden tot het falen en afsterven van cellen. 

Wanneer het afsterven toeneemt begint het risico op het krijgen van 40 verschillende ziekten te stijgen, omdat mitochondriën een cruciale rol spelen in alles wat je maar kunt bedenken binnen ons lichaam. Dit is waarom je de gezondheid van mitochondriën zeker serieus moet nemen.

Hieronder volgt een lijst van de oorzaken bij het disfunctioneren van mitochondriën;

 • Groeivertraging
 • Spierzwakte, spierpijn, lage spiertonus, bewegingsarmoede
 • Chronische vermoeidheid, uitputting, burn-out
 • Problemen met zicht en het gehoor
 • Leerproblemen
 • Lichamelijke en geestelijke ontwikkelingsachterstanden
 • Symptomen van autisme en autistiform gedrag
 • Ziekten van hart, lever en nieren
 • Klachten van het maag-darmkanaal, moeite met slikken, diarree of constipatie, onverklaarbaar overgeven, kramp, reflux
 • Diabetes
 • Verhoogd infectierisico
 • Neurologische problemen, migraine, dementie
 • Bewegingsstoornissen
 • Schildklierproblemen
 • Ademhalingsproblemen
 • Verzuring door lactaat

Er zijn aanwijzingen dat mitochondriale disfunctie een rol speelt bij zeer veel chronische ziekten. Hieronder vindt u een kort overzicht;

 • Neurodegeneratieve aandoeningen: Alzheimer, Parkinson, ALS
 • Cardiovasculaire aandoeningen: Atherosclerose, andere hart- en vaatziekten
 • Diabetes en metabool syndroom
 • Autoimmuunziekten: Multiple sclerose, diabetes type I
 • Psychiatrische stoornissen: Autismespectrumstoornissen, schizofrenie, bipolaire stoornis, stemmingsstoornissen
 • Gastrointestinale problemen
 • Vermoeidheidssyndromen: Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Aandoeningen van spieren en skelet: Fibromyalgie, spieratrofie
 • Chronische infecties


Hoe gaat een mitochondrion te werk?
In een mitochondrion zit een vloeistof wat bestaat uit water + eiwitten in de vorm van enzymen die moleculen afbreken. 

Dit afbreken kun je ook zien als chemisch verteren, de enzymen verteren moleculen wat voort komt uit vetten, eiwitten en koolhydraten om het vervolgens om te zetten in energie. Mitochondriën mag je daarom zien alsof het je tweede spijsverteringssysteem is.
Het is de maag en spijsverteringssysteem van jouw cellen. 

Wat er vervolgens gebeurt is iets wat je noemt de oxidatieve fosforylering. Je mag deze term vergeten maar de term staat voor iets wat gebeurt binnen een mitochondrion wat elektrisch is. De buitenste ring van een mitochondrion is positief geladen en de binnenkant van de mitochondrion waar de vloeistof zich bevindt is negatief geladen. Deze twee elektrische ladingen zorgen ervoor dat er een polarisatie plaatsvindt wat energie vrijmaakt, ook wel ATP genoemd.

Zie het als de positieve en negatieve deeltjes in de lucht die ervoor zorgt dat er bliksem ontstaat. De bliksem is de energie (ATP) die vrijkomt, veroorzaakt door zowel de positieve als negatieve deeltjes die in de lucht zweven die beide in de mitochondrion aanwezig zijn. Wanneer er veel wrijving is tussen de + en – deeltjes ontstaat er een explosieve bliksemflits en dat is exact wat een gezond lichaam hebben wil. Veel wrijving tussen deze deeltjes, want hoe meer wrijving er is, hoe meer krachtige energie er ontstaat.


Om het samen te vatten:
Zuurstof ademen wij in. Dit wordt gecombineerd met vetten, eiwitten en koolhydraten die wij consumeren. De mitochondriën voegen dit samen en breken het af. Nu komt er positief elektrisch geladen NADH vrij wat binnenin het membraan van de mitochondrion beweegt en vormt een polarisatie met de negatief geladen deeltjes die in het vloeistof zit wat ATP vrijmaakt. ATP is nog geen energie zelf, ATP is een soort van motortje dat rond spint en hoe meer geladen deeltjes er zich binnen het membraan bevinden hoe sneller ATP spint.
ATP maakt tijdens dat spinnen ADP vrij wat wordt gecombineerd met fosfaat wat uiteindelijk energie creëert. Deze energie wordt vervolgens gebruikt door enorm veel verschillende processen in ons lichaam voor zowel onze spieren als onze hersenen en ons hart. 

Nu je weet wat mitochondriën zijn, hoe belangrijk ze zijn voor onze gezondheid en energie en hoe mitochondriën werken is het belangrijk te weten hoe je jouw mitochondriën op een natuurlijke manier kan boosten.

Hieronder volgen 3 Nootropics/Supplementen die jij vandaag nog kunt nemen om jouw mitochondriën te ondersteunen en te boosten.


Acetyl L-Carnitine (ALCAR)

ALCAR is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in het maken van energie in jouw cellen. ALCAR transporteert vetzuren naar de mitochondriën waar ze afgebroken worden voor brandstof.

ALCAR vervult dan een dubbele taak door giftige afvalstoffen af te voeren voordat ze schade kunnen aanrichten. Het probleem is dat het carnitine gehalte daalt als je ouder wordt of als je niet genoeg carnitine binnenkrijgt via het voedsel dat je eet. Een laag carnitine gehalte kan op elke leeftijd voorkomen. Studies tonen aan dat wanneer je mitochondriën vertragen, supplementatie met ALCAR ze weer op gang kan brengen. ALCAR helpt zelfs om problemen met mitochondriën veroorzaakt door ouderdom of dagelijkse toxische schade om te keren.

Aanbevolen dosering van ALCAR voor een verbeterde stemming, het opheffen van vermoeidheid of geheugenproblemen is 500 tot 1500mg per dag.

Ga hier naar onze L-Carnitine supplement: L-Carnitine (ALCAR)

 

Alfaliponzuur

Ons eigen liponzuur, de natuurlijke vorm van alfaliponzuur, is een cofactor voor mitochondriale enzymen die betrokken zijn bij de energieproductie in de hersencellen. Cellulaire energie is achter elke actie die gebeurt in je lichaam, ook voor je hersenen. Cellulaire energie is nodig voor spierbeweging, de productie van nieuwe cellen of neurogenese, wondgenezing en denken. De mitochondriën in elk van onze cellen zijn de bron van deze energie. Dit voortdurende energieproductieproces wordt de krebs-cyclus of citroenzuurcyclus genoemd.

Alfaliponzuur is een cofactor voor twee belangrijke enzymatische reacties binnen de krebs-cyclus. In de meest simpele bewoording: zonder alfaliponzuur is cellulaire energie niet mogelijk. Zonder cellulaire energie is leven niet mogelijk.

De aanbevolen dosering van alfaliponzuur voor het verbeteren van geheugen, geheugen, focus en concentratie ligt tussen de 50 en 600 milligram per dag.


Co-enzym Q10

Coq10 zit in de mitochondriën in je cellen. Dit is waar cellulaire energie ontstaat. Het fungeert als een elektronenacceptor of -donor in de keten van reacties die leiden tot cellulaire energieproductie. Wanneer geoxideerde coq10 of ubiquinone een elektron accepteert van een andere molecuul in de keten wordt het ubiquinol. Wanneer ubiquinol een elektron afstaat, wordt het ubiquinone. Deze evenwicht is noodzakelijk in de manier waarop ons lichaam profiteert van coq10. 

Coq10 is een nootropische voedingsstof en antioxidant. Het is brandstof met een hoog octaangehalte die in elke cel van je lichaam wordt gebruikt. Coq10 is essentieel voor de normale werking van al je vitale organen, vooral de energievretende organen zoals je hersenen en hart. Waar het op neerkomt is dat coq10 helpt om ATP voor de mitochondriën in je hersencellen aan te maken. Dit bevordert de energie, de cognitie, het geheugen en het herinneringsvermogen.

De aanbevolen dosering van coq10 is 200 tot 400 milligram per dag.