Bewust Gezonder doe je Samen met Shiva Tree

Medicinale Paddenstoelen

De Ongekende Kracht van Medicinale Paddenstoelen

Voor zover wij weten bestaat er bijna niets op deze wereld wat zo bijzonder en zo krachtig is als paddenstoelen. Zoals je op de website misschien al hebt gelezen komt dit door het bijzondere mycelium netwerk dat het ondergronds opneemt tegen allerlei bacteriën, virussen en schimmels en overmeestert alles wat het op het pad tegenkomt. Dit terwijl mycelium slechts 1 celwand dik is! Het heeft enkel een simpele celstructuur, maar is sterker dan wat ook. Ook is het mycelium netwerk buitengewoon intelligent, omdat het zichzelf oneindig kan laten voortplanten. Niet alleen dat maar er is in een onderzoek naar voren gekomen dat het mycelium netwerk functioneert als een geleider waardoor bomen en planten contact met elkaar kunnen hebben. Super bijzonder dus als je het ons afvraagt!

Paddenstoelen bevatten de meest krachtige antioxidanten genaamd Bèta-glucanen, maar pas nadat Bèta-glucanen samenwerken met Polysachariden en Triterpenen doet het pas de wonderen zoals wij die kennen.

Bèta-glucanen: Bèta-glucanen zijn suikers die voorkomen in de celwanden van paddenstoelen (en andere organismen/planten). Ze zijn een van de belangrijkste bestanddelen van medicinale paddenstoelen. Studies bij dieren en mensen hebben potentiële voordelen aangetoond voor het in balans brengen van cholesterol en bloedsuiker, het ondersteunen van de lever en nieren en het moduleren van het immuunsysteem. Het meeste onderzoek naar medicinale paddenstoelen is gebaseerd op de effecten van Bèta-glucanen.

Polysachariden: Polysachariden zijn het tweede meest krachtige bestanddeel waar mensen vaak naar zoeken in medicinale paddenstoelen. Het zijn koolhydraten die voorkomen in de celwanden van paddenstoelen en schimmels. Alfa-glucanen, bèta-glucanen, cellulose, glucose en fructose zijn allemaal voorbeelden van Polysachariden. Reishi, Turkey Tail en Maitake hebben meestal grotere hoeveelheden Polysachariden dan andere soorten medicinale paddenstoelen. Wanneer het aantal Polysachariden op het etiket van een product wordt vermeld, kan de consument onmogelijk met zekerheid weten of de waarde afkomstig is van Alpha-glucanen (toegevoegde vulstoffen en zetmelen zonder enige medicinale eigenschappen die de polysacharidenwaarden faken) of bèta-glucanen (die uit de paddenstoelen zelf afkomstig zijn). Wanneer paddenstoelen worden “geverifieerd op actieve bestanddelen” kan uit de tests blijken of de Polysachariden afkomstig zijn van Bèta-glucanen of Alpha-glucanen = (toegevoegde zetmelen/granen).

Triterpenen: Triterpenen zijn een andere verbinding dan triterpenoïden (zoals in cannabis). We wilden dit meteen naar voren brengen, omdat dit een veel voorkomend misverstand is. Typisch komen Triterpenen in niet detecteerbare hoeveelheden voor in alle paddenstoelproducten, met uitzondering van producten die alleen uit sporen bestaan. Triterpenen zijn onverzadigde koolwaterstoffen die verantwoordelijk zijn voor de adaptogene, stemming verbeterende eigenschappen van de paddenstoel. Ze staan ook bekend als cel- en DNA-beschermend, immuun versterkend, rustgevend voor het zenuwstelsel, versterkend voor de lever en nieren, en een van de krachtigste ontstekingsremmende (anti-inflammatory) en antivirale natuurlijke verbindingen.

 

 

Reishi Ganoderma Lucidum is de beroemdste en meest gewaardeerde van alle medicinale paddenstoelen, vanwege zijn brede scala aan geneeskrachtige eigenschappen. Hij wordt al duizenden jaren gebruikt in de traditionele Oost-Aziatische geneeskunde om “gezondheid en een lang leven te bevorderen” en wordt nog steeds beschouwd als een superieur geneesmiddel. In China en Japan wordt hij respectievelijk lingzhi of reishi genoemd, wat “wonderbaarlijk”, “goddelijk” of “paddenstoel van onsterfelijkheid” betekent. Vanwege zijn opmerkelijke therapeutische eigenschappen en zijn zeldzaamheid was reishi vroeger zo kostbaar dat het alleen was voorbehouden aan keizers en edelen. Sinds de tweede helft van de vorige eeuw heeft de ontwikkeling van technieken voor de teelt van Ganoderma lucidum de paddenstoel echter toegankelijker gemaakt, waardoor hij een van de meest verbreide en bestudeerde medicinale paddenstoelen ter wereld is geworden.

Vanwege de bittere smaak en de hardheid van de vruchtlichamen, wordt Reishi vaak alleen gebruikt voor medicinale doeleinden. Vruchtlichamen of mycelium kunnen worden gedroogd en vermalen worden en als poeder of thee worden geconsumeerd. Tegenwoordig worden sporen van de Reishi ook op grote schaal gebruikt omdat zij grotere hoeveelheden farmacologisch actieve bestanddelen bevatten. Om de absorptie van deze stoffen in het lichaam te vergemakkelijken, worden de wanden van de sporen gebroken of verwijderd.

Reishi wordt al duizenden jaren gebruikt ter verbetering van de algemene gezondheid en immuniteit, voor de preventie en behandeling van een breed scala van ziekten, en staat bekend om zijn “anti-verouderende” eigenschappen. Enorm veel wetenschappelijke studies hebben de geneeskrachtige eigenschappen ervan bevestigd, waaronder versterking van het immuunsysteem en kankerbestrijdend, anti-oxidant, anti-inflammatoir, anti-allergisch en neuroprotectieve eigenschappen.

Reishi voorkomt ook hart- en vaatziekten, diabetes, aandoeningen van de luchtwegen en het maagdarmkanaal, heeft gunstige effecten op de lever en de nieren, en vertoont bovendien antivirale en antibacteriële activiteit. Er zijn géén bijwerkingen of toxiciteit waargenomen met Reishi wat Reishi alleen maar meer bijzonder maakt.

In Reishi zijn er ongeveer 400 biologisch actieve verbindingen geïdentificeerd, die behoren tot de groepen polysachariden, terpenen, steroïden, fenolen, nucleosiden, proteïnen en peptidoglycanen, die zo een breed aantal therapeutische eigenschappen aan de paddenstoel verlenen. De meest belangrijke zijn polysachariden en triterpenen, met meer dan 200 actieve verbindingen die in de Reishi worden aangetroffen.

Studies hebben aangetoond dat polysachariden van Reishi het immuunsysteem op meerdere niveaus stimuleren, voornamelijk door een verbeterde cellulaire immuniteit. Zo heeft de paddenstoel antitumoractiviteit vertoont, aangetoond in klinische proeven op kankerpatiënten, waarbij de beste resultaten werden verkregen wanneer de polysachariden van Reishi werden toegediend als aanvulling op de conventionele behandeling. De polysachariden versterkten de immuniteit en de antitumor immuunrespons, evenals de kwaliteit van leven van de patiënten. Bovendien vertoonden triterpenen ook potentiële antitumor-, antioxidant en ontstekingsremmende activiteit bij ziekten zoals reumatoïde artritis, bronchitis en anti-allergische eigenschappen door het remmen van de afgifte van histamine. Ook verlaagt Reishi de bloedsuikerspiegel bij patiënten met diabetes type 2 die een polysacharide extract van Reishi kregen.

Hericium Erinaceus, beter bekent onder de naam Lion’s Mane is een heerlijke culinaire en geneeskrachtige paddenstoel met een kenmerkend uiterlijk. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt deze paddenstoel al lang erkend om zijn verschillende therapeutische eigenschappen, die tegenwoordig door wetenschappelijk onderzoek worden ondersteund, met name voor zijn gunstige effecten op het zenuwstelsel. De paddenstoel wordt dan ook “de voedingsstof van de natuur voor de neuronen” genoemd. Lion’s Mane biedt geweldige neuroprotectieve eigenschappen en voorkomt daarmee dementie en neurodegeneratieve ziekten waaronder Parkinson en Alzheimer. Hericium Erinaceus verbetert de gehele hersenfunctie en verlicht depressie, angst en symptomen die verband houden met de menopauze. Bovendien oefent hij een antitumoractiviteit uit door het immuunsysteem te stimuleren en wordt hij gebruikt voor de behandeling van maag- en slokdarmkanker, gastritis en maag- en duodenale zweren. 

De paddenstoel heeft antioxiderende eigenschappen, verlaagt de bloeddruk, het cholesterolgehalte en de suikerspiegel en voorkomt zo de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en diabetes. Van Hericium Erinaceus is ook aangetoond dat hij antimicrobiële activiteit tegen diverse, ook antibiotica-resistente, pathogene bacteriën tegengaat. Er zijn echter geen nadelige bijwerkingen van de paddenstoel vastgesteld, wat Lion’s Mane dus echt dé ster onder de medicinale paddenstoelen maakt! 

Onze hersenen vertragen van nature na verloop van tijd. De symptomen die u associeert met veroudering, zoals geheugenverlies en gebrek aan focus, worden veroorzaakt door factoren in uw zenuwstelsel zoals krimpende neuronen en beschadigde hersencellen. Dierstudies tonen aan dat lion’s mane paddenstoelextracten daadwerkelijk de gezondheid van de hersenen kunnen ondersteunen door de aanmaak van twee belangrijke verbindingen te stimuleren: zenuwgroeifactor (NGF) en brain-derived neurotrophic factor (BDNF).

NGF en BDNF zijn eiwitten die de aanmaak van nieuwe cellen stimuleren en bestaande cellen versterken. NGF speelt ook een belangrijke rol bij de vorming van myeline, het omhulsel rond zenuwcellen dat de hersencellen helpt hun werk te doen. BDNF verhoogt de hersenplasticiteit, waardoor je hersencellen veerkrachtig blijven bij stress of veroudering.

Lion’s mane kan ook de concentratie verbeteren. Verminderde ontstekingen verbetert de bloedstroom, waardoor je hersenen meer zuurstof krijgen.
Het effect van meer zuurstof in je hersenen is betere hersenprestaties. De antioxidanten in lion’s mane kunnen helpen bij het bevorderen van leren en geheugen, mogelijk door je hersencellen te versterken en de groei van nieuwe neuronen te stimuleren.

Chaga paddestoelen zijn rijk aan een grote verscheidenheid van vitaminen, mineralen, en voedingsstoffen, waaronder:

 • B-complex vitaminen
 • vitamine D
 • kalium
 • rubidium
 • cesium
 • aminozuren
 • vezels
 • koper
 • selenium
 • zink
 • ijzer
 • mangaan
 • magnesium
 • calcium

 

Het vertragen van het verouderingsproces

Oxidatieve stress veroorzaakt fysieke tekenen van veroudering, zoals rimpels, een slappe huid en grijs haar. Blootstelling aan zonlicht, vervuiling en andere bronnen van schade creëren te veel vrije radicalen die het lichaam niet kan neutraliseren, wat het verouderingsproces van de huid versnelt.

In theorie zou het voorzien van het lichaam met meer antioxidanten het verouderingsproces kunnen vertragen, of zelfs de zichtbare tekenen van veroudering kunnen omkeren.

Verlagen van cholesterol

Chaga paddestoelen bevatten veel antioxidanten die low-density lipoproteïne (LDL), de zogenaamde “slechte” cholesterol, kunnen verlagen.

Een hoog cholesterolgehalte is een belangrijke risicofactor voor hart-en vaatziekten, dus chaga paddestoelen zouden nuttig kunnen zijn in de strijd tegen hart-en vaatziekten.

 

Het voorkomen en bestrijden van kanker

Onderzoekers nemen in toenemende mate de mogelijkheid serieus dat chaga paddestoelen in staat zijn om kanker te voorkomen en de groei ervan te vertragen.

Chaga is rijk aan antioxidanten, dat zijn chemische stoffen die celschade veroorzaakt door vrije radicalen of oxidanten helpen voorkomen. Wanneer het lichaam niet in staat is om voldoende antioxidanten te produceren om deze schade te voorkomen, ontstaat oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan kanker en een groot aantal andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Een studie uit 2010 toonde aan dat chaga de groei van long-, borst-, en baarmoederhalskankercellen in een petrischaal kon vertragen. Dezelfde studie vond ook dat chaga de groei van tumoren in muizen kon vertragen.

Een studie uit 2009 Trusted Source ontdekte dat triterpenen, de verbindingen gevonden in chaga en sommige andere paddestoelen, tumorcellen tot zelfvernietiging aanzetten. In tegenstelling tot andere kanker behandelingen, echter, lijkt chaga geen schade toe te brengen aan gezonde cellen.

 

Verlaging van de bloeddruk

Onderzoek suggereert dat oxidatieve stress een bijdragende factor is voor hoge bloeddruk. Mensen met hoge bloeddruk zijn meer vatbaar voor hartaanvallen, beroertes, en andere cardiovasculaire gezondheidsproblemen.

Chaga’s antioxidanten zouden een potentiële rol kunnen spelen in het verlagen van de bloeddruk en het voorkomen van een slechte cardiovasculaire gezondheid.

 

Ondersteuning van het immuunsysteem

Cytokines zijn de chemische boodschappers van het immuunsysteem. Het zijn eiwitten die een vitale rol spelen bij het stimuleren van witte bloedcellen, die de eerste verdedigingslinie van het immuunsysteem vormen tegen een reeks van ziekten.

Sommige onderzoeken op muizen suggereren dat chaga kan helpen bij het reguleren van de productie van cytokines, het ondersteunen van het immuunsysteem door cellen te helpen met elkaar te communiceren. Dit zou kunnen helpen bij het bestrijden van infecties, van kleine verkoudheden tot levensbedreigende ziekten.

 

Het bestrijden van ontstekingen

Wanneer het lichaam een ziekte bestrijdt, ondersteunt ontsteking de strijd. Maar soms gaat een ontsteking over van een kortdurende aanval naar een chronisch gezondheidsprobleem.

Sommige ziekten, met name chronische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, zijn gekoppeld aan ontsteking. Recent onderzoek suggereert dat sommige aandoeningen die niet als inflammatoir worden beschouwd, waaronder depressie, gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan chronische ontsteking.

Chaga’s rol in het reguleren van cytokine productie kan ook helpen bij het controleren van ontstekingen. Dit wijst op een rol voor chaga in het bestrijden van auto-immuunaandoeningen en mogelijk sommige andere ziekten.

 

Verlagen van de bloedsuikerspiegel

Chaga zou ook een rol kunnen spelen in de strijd tegen diabetes.

Een studie uit 2006 ontdekte dat chaga paddestoelen de bloedsuikerspiegel in ratten konden verlagen. De knaagdieren waren genetisch gemodificeerd om diabetes te hebben en zwaarlijvig te zijn. Na het eten van chaga paddestoelen gedurende 8 weken, was hun bloedsuikerspiegel lager.

Hoewel er nog geen onderzoek is gedaan op mensen, suggereert dit dat chaga zou kunnen bijdragen aan een alternatieve behandeling voor diabetes in de toekomst.

 

Het voorkomen van bijwerkingen van medicijnen

Onderzoek staat nog in de kinderschoenen, maar als chaga effectief blijkt te zijn in het bestrijden van ziekten zoals kanker en artritis, zou het een alternatief kunnen zijn voor traditionele behandelingen.

Het behandelen van mensen met chaga paddestoelen zou kunnen voorkomen dat ze de bijwerkingen ervaren van andere behandelingen, zoals chemotherapie, bestraling, en verschillende medicijnen die worden voorgeschreven voor chronische ziekten.

Cordyceps is een geslacht van unieke schimmelsoorten die voornamelijk parasiteren op insecten, en omvat twee soorten, Cordyceps sinensis (Ophiocordyceps sinensis, rupsschimmel) en Cordyceps militaris, die voornamelijk wordt gebruikt in de traditionele geneeskunde. Deze medicinale paddenstoelsoorten zijn zeer gewaardeerde remedies vanwege hun opmerkelijke therapeutische eigenschappen en hun opmerkelijke therapeutische eigenschappen en het beperkte aanbod van hun afgelegen natuurlijke habitat in de hooggebergten van Azië, met prijzen die kunnen oplopen tot 50.000 euro per kilo.

In de afgelopen decennia, hebben wetenschappers technieken ontwikkeld om Cordyceps te kweken met potentie vergelijkbaar met die van de wilde soorten, en zo werd de paddenstoel betaalbaarder en toegankelijker geworden. Bovendien worden de ingrediënten van gastheer dierlijke oorsprong vermeden in gecultiveerde Cordyceps, waardoor hij geschikt is voor vegetariërs en veganisten.

Cordyceps is een van de meest gewaardeerde medicinale paddenstoelen
In de traditionele Oost-Aziatische geneeskunde, eeuwenlang gebruikt als een opwekkend tonicum tegen vermoeidheid, als afrodisiacum, voor de vruchtbaarheid, en voor de behandeling van een aantal ziekten. Deze omvatten kanker, cardiovasculaire en respiratoire aandoeningen, zoals astma, bronchitis en chronische obstructieve longaandoeningen (COPD), osteoporose, en wordt gebruikt om de nieren en de lever te beschermen.

Alles bij elkaar wordt de paddenstoel geacht “anti-verouderings” eigenschappen te hebben. Vandaag de dag is Cordyceps steeds populairder in het Westen en wordt gebruikt in verschillende preparaten en supplementen.

Vanwege zijn specifieke heilzame werking wordt de paddenstoel aanbevolen voor actieve mensen met een moderne levensstijl die te maken hebben met chronische stress die kan leiden tot depressie, of die lijden aan exhausse, maar ook voor sporters en ouderen. Bovendien wordt hij ook gebruikt als supplement voor dieren.

In de afgelopen decennia hebben wetenschappelijke studies, waaronder een aantal klinische studies, een reeks medicinale eigenschappen van Cordyceps aangetoond en farmacologisch actieve verbindingen zijn geïdentificeerd in de paddenstoel kamer. Deze omvatten de hoofdverbinding cordycepin, diverse polysacchariden, lovastatine, melanine, ergosterol en andere.

Klinische studies hebben aangetoond dat Cordyceps vermoeidheid vermindert, vitaliteit verhoogt en energie verhoogt, en de aerobe capaciteit en trainingsprestaties verbetert. Vanwege zijn krachtige tonische en versterkend effect, wordt Cordyceps vaak gebruikt door ouderen, personen die sport of professionele atleten om hun fysieke en mentale prestaties te verbeteren, evenals om het herstel na een inspanning te verbeteren.

Een studie bij lange afstand lopers toonde een significante verbetering bij 71% van de deelnemers die Cordyceps gebruikten. De opwekkende eigenschappen van Cordyceps zijn te danken aan de gunstige effecten op de ademhalingsfunctie en de cardiovasculaire functie door het verhogen van de bloedstroom, zuurstofopname, het gebruik en verbruik ervan door cellen, en dus de cellulaire energie (ATP) niveaus worden verhoogd.
Sstudies hebben een reeks medicinale eigenschappen van Cordyceps aangetoond en farmacologisch actieve verbindingen zijn geïdentificeerd in de paddenstoel kamer. Deze omvatten de hoofdverbinding cordycepin, diverse polysacchariden, lovastatine, melanine, ergosterol en andere.

Een studie bij lange afstand lopers toonde een significante verbetering bij 71% van de deelnemers die Cordyceps gebruikten. De opwekkende eigenschappen van Cordyceps zijn te danken aan de gunstige effecten op de ademhalingsfunctie en de cardiovasculaire functie door het verhogen van de bloedstroom, zuurstofopname, het gebruik en verbruik ervan door cellen, en dus de cellulaire energie (ATP) niveaus worden verhoogd.
Cordyceps heeft ook aangetoond de geestelijke gezondheid te kunnen verbeteren, de hersenfunctie depressie en het verlangen naar alcohol te verminderen. Bovendien verhoogt het libido en seksuele functie bij mannen en vrouwen.

Door het versterken van de cellulaire immuunrespons en het versterken van het immuunsysteem, werkt Cordyceps tegen tumoren en virale infecties, zoals influenza; antivirale eigenschappen worden bovendien uitgeoefend door de remming van virale replicatie. 

De antitumoractiviteit van Cordyceps is aangetoond in klinische studies bij patiënten met longkanker en verschillende andere soorten tumoren die de paddenstoel kregen toegediend in combinatie met met conventionele behandeling. De paddenstoel verhoogde de effectiviteit van bestraling en chemotherapie en verminderde de bijwerkingen ervan.

Verder heeft Cordyceps antioxiderende eigenschappen en reguleert het cholesterolgehalte in het bloed, waardoor het kan helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Het beschermt ook tegen diabetes door het reguleren van de insuline functie en het verlagen van de bloedsuikerspiegel, wat werd aangetoond in 95% van de patiënten die werden behandeld met Cordyceps mycelium. Bovendien heeft een beschermend effect van Cordyceps op de lever en nieren is aangetoond in klinische studies op patiënten met hepatitis en andere lever- of nierziekten.