Bewust Gezonder doe je Samen met Shiva Tree

Vitaminen & Mineralen

Voedingsstoffen worden in twee grote klassen onderverdeeld: macronutriënten en micronutriënten. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die het lichaam in grote hoeveelheden nodig heeft. Micronutriënten zijn voedingsstoffen die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft. Macronutriënten zijn koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit wordt ook wel gezien als de brandstof voor het lichaam. Micronutriënten zijn alle vitaminen en mineralen die weer essentieel zijn voor de goede werking van het lichaam. 

De hoeveelheden micronutriënten die ons lichaam nodig heeft hangt af van ons leeftijd, geslacht, gewicht en de beweging die wij dagelijks hebben.

De dagelijkse behoefte van de micronutriënten staan niet vastgelegd, er zijn enkel veel richtlijnen waarbij de bekende ADH (algemene dagelijkse hoeveelheid) een degelijk overzicht biedt ter ondersteuning wat wij dagelijks binnen zouden moeten krijgen.

Wanneer ons lichaam voor langere periodes wordt blootgesteld aan een overtollig teveel of een tekort van deze micronutriënten ontstaan er ziekten. Belangrijk is dus een zo goed mogelijke uitleg over deze micronutriënten waarbij wij een wat diepere kijk gaan nemen naar hoe wij voor een perfecte balans gaan zorgen. Het liefst wilt natuurlijk iedereen opa of oma worden met nog dat sprankelende energieke lichaam, ongeacht je leeftijd. Dat lijkt mij een streven voor ieder mens. 

Micronutriënten spelen een belangrijke rol bij het verminderen van het risico op ziekten, het behoud van een goede gezondheid en een sterk lichaam met gezond spierweefsel en krachtige botten. Micronutriënten zijn van vitaal belang voor het goed functioneren van alle cellen die in ons lichaam zitten.  Daarom zijn micronutriënten essentieel voor onze groei en stofwisseling. 

Wanneer ik eens stuitte tijdens mijn onderzoek naar de juiste hoeveelheden micronutriënten kwam ik een artikel tegen waarin niet wordt gekeken naar de minimale dagelijkse hoeveelheid of de algemene dagelijkse hoeveelheid, maar naar het maximaal tolereerbare wat ons lichaam op kan nemen.

Dit leek mij iets om enthousiast van te worden, omdat wij nu misschien een betere verdieping kunnen krijgen in de juiste hoeveelheden micronutriënten. Wat ik in dit blogbericht wil doen is kijken naar de Nederlandse ADH, en de zogenoemde (Tolerable Upper Intake Levels) uit het artikel. Deze twee zetten wij naast elkaar om te zien of er grote verschillen in zitten en voornamelijk welke micronutriënten wij het beste kunnen aanvullen met ons dieet of met behulp van voedingssupplementen.

Vitaminen ADH UL
A 800 mcg Beta-Caroteen 10-20mg
Retinol 3000 mcg
B1 1,2 mg 50-200 mg
B2 1,6 mg 10-30 mg
B3 16 mg 200-500 mg 
B4 1.800 mg 3.500 mg
B5 5 mg 12 mg
B7 35 mcg 100 mcg
B6 1,3 mg 100 mg
B8 40 mcg  –
B11 – foliumzuur 300 mcg 1.000 mcg
B12 2,8 mcg  –
C 75 mg 2.000mg
D 10 mcg 100 mcg
E 13 mg 1000 mg
K 70 mcg 300 mcg
Mineraal      
Calcium 1.000 mg 2.500 mg
Magnesium 350 mg 420 mg
Kalium 3.500 mg 15.000 mg
Fosfor 550 mg 4.000 mg
IJzer 9 mg 45 mg
Zink 9 mg 40 mg
Koper 0,9 mg 10 mg
Jodium 150 mcg 1.100 mcg
Seleen 70 mcg 400 mcg
Chroom 200mcg 1mg
Mangaan 3,0 mg 11 mg
Molybdeen 65 mcg 2 mg
Natrium 1.500 mg 2.300 mg
Chloride 2.000 mg 3.600 mg
Borium 1 mg 20 mg

A ~ Retinol & Bètacaroteen

• Vitamine A is voor het gezichtsvermogen, aanpassen van je zicht bij schemer.
• Voor de weerstand.
• Ook goed voor de functie van de slijmvliezen in je longweefsels en maagdarmkanaal.
• Voor de vorming van cellen in de huid en daarom belangrijk voor de gezondheid van je huid.
Deze cellen komen ook voor in tandvlees en in je haar. Waarschijnlijk dus dat vitamine A ook goed is voor je tandvlees en haar.
• Er zijn aanwijzingen dat bètacaroteen een antioxidant werking heeft. En vanwege die functie
bescherming kan bieden aan de huid en ogen.
• Bètacaroteen kan door het lichaam worden omgezet in vitamine A, al gebeurt dit maar beperkt.
Het is, omgezet in vitamine A, belangrijk voor de weerstand en de functie van de slijmvliezen. Inname van bètacaroteen kan niet leiden tot een ongewenst hoog vitamine A niveau.
Omdat het lichaam niet meer omzet dan wat het aan vitamine A nodig heeft.

 

B1 ~ Thiamine

• Vitamine B1 draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties, die betrokken zijn bij je concentratie.
• Ook helpt het energie vrij te maken uit de voeding en is het goed voor je hart.
Vitamine B1 of thiamine heb je nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor het lichaam. Vitamine B1 heb je verder nodig voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.

Vitamine B1 (thiamine) is als co-enzym essentieel voor de energieproductie uit koolhydraten en ondersteunt daarmee organen die voor hun energieproductie afhankelijk zijn van koolhydraten zoals hersenen, spieren, hart en zenuwen.

B1 ondersteunt een goede werking van het zenuwstelsel onder meer doordat het de prikkeloverdracht tussen de cellen, bijvoorbeeld bij de spieren, kan bevorderen. Daarnaast speelt thiamine een rol bij de vorming van hormonen, eiwitten en enzymen. Thiamine is belangrijk voor het geheugen.

 

B2 ~ Riboflavine

• Vitamine B2 geeft extra energie bij vermoeidheid.
• Gezonde huid.
• Voor de ogen.
• In hoge doseringen gebruikt vanwege verzachtende invloed op het hoofd, eventueel gecombineerd met magnesium.
Vitamine B2 draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen
Het helpt energie vrij te maken uit voeding en heeft daarom een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid
Vitamine B2 is goed voor een gezonde huid en slijmvliezen
Antioxidant, helpt het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen
Vitamine B2 draagt bij tot behoud van een goed ijzergehalte in het bloed
Het is van belang voor het gezichtsvermogen en het zenuwstelsel

 

B3 ~ Niacine

• Vitamine B3 draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties, die betrokken zijn bij je concentratie.
• Het geeft extra energie bij vermoeidheid.
Vitamine B3 activeert de natuurlijke energie in het lichaam en helpt om vermoeidheid te verminderen
Het zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel
Vitamine B3 draagt bij aan de geestelijke veerkracht, het geheugen en het concentratievermogen
Het levert een bijdrage in het gezond houden van de huid en is goed voor de slijmvliezen

 

B4 ~ Choline

Dankzij zijn stimulerende effect op de hersenfunctie vormt choline een goede synergistische combinatie met DHA en andere omega-3-vetzuren.
Op het gebied van de homocysteïnestofwisseling gaat choline een goede samenwerking aan met de vitamines B6, B12 en foliumzuur.

Choline vormt een onderdeel van fosfatidylcholine, een belangrijk structureel onderdeel van het biologische membraan. Het is een voorloper van ceramide, dat een rol speelt bij het transport van zenuwimpulsen door de celmembraan heen.

Het lichaam gebruikt choline om lecithine aan te maken, een emulgator die een vetregulerende werking heeft en tegengaat dat cholesterol zich in de aderen vastzet.

Choline is een precursor van de neurotransmitter acetylcholine. Het versnelt de aanmaak en vrijmaking van acetylcholine in de zenuwcellen. In het perifere zenuwstelsel activeert acetylcholine de spieren, terwijl het ook de belangrijkste neurotransmitter is binnen het parasympatisch zenuwstelsel, het systeem dat ervoor zorgt dat het lichaam in een toestand van rust en herstel kan komen. Het stimuleert de spijsvertering alsmede de aanmaak van glycogeen, waarin overtollig glucose uit het bloed wordt opgeslagen. Daarnaast vervult acetylcholine een belangrijke functie bij leerprestaties, kortetermijngeheugen, opwinding en het beloningssysteem in de hersenen.

Choline is goed voor de lever
Het draagt bij aan het homocysteïnemetabolisme
Choline draagt bij aan de structuur van celmembranen
Choline heeft een rol in de productie en afbraak van homocysteïne. Een te hoog homocysteïne gehalte in het lichaam is niet goed voor hart en bloedvaten, hersenen, gewrichten en botten.

 

B5 ~ Pantotheenzuur

• Vitamine B5 ondersteunt bij inspanning, stresssituaties en vermoeidheid.
• Ook van belang voor de vorming van hormonen in ons lichaam, waaronder anti-stresshormonen (cortisol).
• Vitamine B5 kan worden gebruikt om het herstellend vermogen van de huid te ondersteunen.
Pantotheenzuur kan de werking van acetylcholinesteraseremmers versterken (door stimulering van de acetylcholine synthese).
Pantotheenzuur kan de werking van corticosteroïden versterken.
De anticonceptiepil kan de vitamine B5-status verlagen.
Pantotheenzuur beschermt mogelijk tegen vestibulaire ototoxiciteit (misselijkheid, braken, duizeligheid), een bijwerking van streptomycine.
Pantotheenzuur kan bijwerkingen van cisplatine (achteruitgang gehoor) en valproïnezuur (neuraalbuisdefecten, leverschade) tegengaan (dieronderzoek).

Vitamine B5 helpt energie vrij te maken uit voeding
Het ondersteunt mentale prestaties in spannende tijden
Vitamine B5 helpt bij vermoeidheid
Het speelt een rol in de vorming en het metabolisme van steroïdhormonen, vitamine D en sommige neurotransmitters
Vitamine B5 is van belang voor de vorming van hormonen in ons lichaam, zoals anti-stresshormonen (cortisol) en geslachtshormonen (testosteron en progesteron) en de vorming van vitamine D. Verder is vitamine B5 betrokken bij de prikkeloverdracht tussen hersencellen.

 

B6 ~ Pyridoxine

• Voor een goede energievoorziening in de spieren bij sport. Bij vermoeidheid draagt vitamine B6
bij aan extra energie.
• B6 ondersteunt het eiwit- en aminozuurmetabolisme en heeft een rol in de productie en afbraak van homocysteïne in het lichaam.
• Verder reguleert B6 mede de activiteit van hormonen. Zodoende wordt het gebruikt bij ongemakken bij menstruatie, zoals prikkelbare gevoelens of gespannen borsten.
• Mogelijk heeft B6 een verzachtende invloed op het hoofd.
Vitamine B6, een wateroplosbare vitamine, is betrokken bij meer dan 100 enzymreacties in het lichaam, die vooral gerelateerd zijn aan de energieproductie en de stofwisseling van vetten en eiwitten. Een tekort aan vitamine B6 in de voeding komt zeer frequent voor, mede doordat vitamine B6 in voedingsmiddelen verloren gaat door het kookproces.
Vitamine B6 helpt bij de verlaging van de homocysteïne- en cholesterolspiegel waardoor het een gunstige invloed heeft op hart en bloedvaten en de hersenstofwisseling. Ook bij de vorming van hemoglobine, nucleïnezuren en neurotransmitters, zoals serotonine, is vitamine B6 betrokken.

Vitamine B6, ook wel pyridoxine genoemd, speelt een belangrijke rol bij veel processen in het lichaam. Bijvoorbeeld bij onze stofwisseling, de af-en opbouw van eiwitten en de regulering van hormonen.

Vitamine B6 behoort tot de B-vitamines en is wateroplosbaar. De scheikundige naam is pyridoxine en de actieve vorm in het lichaam wordt pyridoxaal-5-fosfaat (p-5-p) genoemd. In voedingssupplementen kunnen verschillende vormen voorkomen, die uiteindelijk in het lichaam allemaal worden omgezet tot p-5-p.

Vitamine B6 draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen
Het ondersteunt een goede weerstand
De actieve vorm van vitamine B6, p-5-p, is een voorloper van enzymen in het lichaam die het metabolisme van eiwitten, vetten en koolhydraten verzorgen. Ook bevordert vitamine B6 de energiestofwisseling, bijvoorbeeld in de spieren
Het helpt om vermoeidheid te verminderen
Daarnaast zorgt vitamine B6 mede voor de omzetting van homocysteïne in cysteïne; een hoog homocysteïne-gehalte in het lichaam is ongunstig.
Het ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel
Vitamine B6 draagt bij tot een normale psychologische functie. Hieronder vallen onder andere geheugen, leervermogen en geestelijke energie
Vitamine B6 reguleert mede de activiteit van hormonen in het lichaam

 

B7 ~ Carnitine

Acetyl-L-carnitine bevordert de vitaliteit van onder meer zenuwstelsel, hart en bloedvaten, spieren, alvleesklier en lever. Het aminozuur zorgt voor het transport van (vrije) langeketenvetzuren langs de membraan van mitochondriën (de energie producerende organellen in cellen) ten behoeve van de energieproductie door vetzuuroxidatie. Naast het bevorderen van de vetverbranding beschermt acetyl-L-carnitine de mitochondriën tegen vrije radicalen en schadelijke stofwisselingsproducten en stimuleert het aminozuur de synthese van eiwitten en membraanfosfolipiden.

In de hersenen ondersteunt acetyl-L-carnitine de synthese en activiteit van de neurotransmitter acetylcholine. Cholinerge zenuwcellen, die voor hun prikkeloverdracht gebruik maken van acetylcholine, zijn te vinden in diverse hersengebieden (waaronder hersenschors, hippocampus en hypothalamus) en zijn onder meer van belang voor het geheugen, denken en bewegen. Daarnaast maakt het parasympathische deel van het autonome zenuwstelsel gebruik van cholinerge neuronen en sturen perifere cholinerge motorische zenuwvezels de skeletspieren aan. Ook zijn er aanwijzingen dat acetyl-L-carnitine een gunstige invloed heeft op de dopaminerge neurotransmissie en de synthese van zenuwgroeifactor (belangrijk voor de regeneratie van zenuwweefsel) en bèta-endorfine (een lichaamseigen opioïde neurotransmitter met onder meer stressverlagende en pijnstillende effecten). Acetyl-L-carnitine verbetert concentratie, geheugen en stemming en kan helpen bij innerlijke onrust, ook op jonge leeftijd.

Het speelt een belangrijke rol bij de vetverbranding en de opname van koolhydraten door het lichaam.
Het is nodig om vetzuren om te zetten in energie.
Ook voor de transport van het bloed naar de spiercellen is het nodig.

D-carnitine: Deze inactieve vorm kan zorgen voor een carnitinetekort in je lichaam, omdat het de opname van andere, meer bruikbare vormen remt.
Acetyl-L-carnitine: Vaak ALCAR genoemd. Dit is mogelijk de effectiefste vorm voor de hersenen. Volgens studies zouden mensen met neurodegeneratieve ziektes er baat bij kunnen hebben.
Propionyl-L-carnitine: Deze vorm werkt goed bij problemen met de bloedsomloop, zoals perifere vasculaire ziekte en hoge bloeddruk. Het kan de productie van stikstofoxide stimuleren, waardoor de bloedsomloop wordt gestimuleerd.
L-carnitine-tartraat: Dit wordt vaak toegevoegd aan sportsupplementen vanwege de snelle opname. Het kan helpen bij spierpijn en herstel na het sporten.

 

B8 ~ Inositol

Inositol wordt vaak onder de B-vitamines geschaard, maar is eigenlijk geen essentiële voedingsstof aangezien het in het lichaam gesynthetiseerd kan worden. In de natuur komt inositol meestal voor in de vorm van myo-inositol (cis-1,2,3,5-trans-4,6-hexahydrocyclohexaan). Inositol is onder meer van belang voor de vetzuurstofwisseling, galvorming, hersenfunctie en insulinewerking. Bij vrouwen met PCOS (polycysteus ovarium syndroom), insulineresistentie en oligomenorroe kan suppletie met inositol (4 gram/dag) leiden tot verbetering van ovariumfunctie en zwangerschapskans, verbetering van bloedlipiden (daling LDL en triglyceriden, stijging HDL) en gewichtsafname.

Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen
Het draagt bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten
Het is belangrijk voor je huid en houdt je haren sterk. Ook is het goed voor de slijmvliezen in je lichaam
Het is daarnaast gunstig voor een goede geestelijke balans

 

B9/B11 ~ Foliumzuur

• Draagt bij tot de groei van de ongeboren baby.
• Voor extra energie bij vermoeidheid.
• Foliumzuur heeft een rol in de productie en afbraak van homocysteïne in het lichaam.

Evenals vitamine B12 is foliumzuur essentieel voor de synthese van DNA en RNA en het goed verlopen van de celdeling. Ook is foliumzuur betrokken bij de eiwitstofwisseling en de vorming van hemoglobine. Foliumzuur is belangrijk voor het zenuwstelsel en immuunsysteem en verlaagt de homocysteïnespiegel (risicofactor voor onder meer trombose, hart- en vaatziekten en dementie). Tijdens de zwangerschap is foliumzuur betrokken bij de sluiting van de neuraalbuis. Het advies om minimaal 4 weken vóór de conceptie en tijdens de eerste 10 weken van de zwangerschap een foliumzuursupplement in te nemen, is algemeen bekend. Maar ook gebruik ná de 10e week van de zwangerschap is veilig en kan gunstig zijn.

Suppletie van 5-MTHF omzeilt dit probleem en zorgt ervoor dat het direct door het lichaam gebruikt kan worden.

Het draagt bij tot de groei van de ongeboren baby
Kan het gebrek aan energie helpen verminderen
Het draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leer- en concentratievermogen
Ondersteunt het immuunsysteem
Heeft een rol bij de productie en afbraak van homocysteïne in het lichaam
Draagt bij aan de normale celdeling
Ondersteunt de aanmaak van rode en witte bloedcellen
Speelt een rol in de opbouw van aminozuren

 

B10 ~ PABA

Vitamine B10 (PABA, para-aminobenzoëzuur) is een aminozuur met een UV-absorberende werking (UV-filter) en een positieve invloed op de gezondheid van huid en haar. Een langdurig gebrek aan vitamine B10 kan allerhande huid- en haarproblemen veroorzaken.

PABA helpt goede lichaamsbacteriën bij de productie van foliumzuur.
Is betrokken bij de aanmaak van rode bloedcellen.
Is onmisbaar om haren, nagels en huid gezond te houden.
Beschermt de huid tegen de schadelijke UV-A en UV-B straling van de zon.

 

B12 = Cobalamine

• Vitamine B12 is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen en andere lichaamscellen.
• B12 kan helpen vermoeidheid te verminderen.

Vitamine B12 is een essentiële voedingsstof en speelt een belangrijke rol bij onder meer DNA-synthese, cellulaire herstelprocessen, bloedaanmaak en hersenfunctie. Een verlaagde vitamine B12-status kan een breed scala aan gezondheidsklachten veroorzaken. Preventie, vroege opsporing en behandeling van een vitamine B12-tekort is uitermate belangrijk, mede om irreversibele neurologische schade en beenmergfalen te voorkomen. (1) Helaas blijft een vitamine B12-gebrek in veel gevallen onopgemerkt: in 60-70% van de gevallen is deze asymptomatisch, aanwezige symptomen worden vaak niet herkend en een gouden standaard voor het bepalen van de vitamine B12-status ontbreekt. Vitamine B12 heeft waarschijnlijk meer functies dan we nu kennen en de huidige ADH is vermoedelijk te laag om in de vitamine B12-behoefte te voorzien.(2) Ongeveer 5-10% van de Nederlandse bevolking heeft een vitamine B12-tekort; bij ouderen kan dit percentage oplopen tot 20-30%. (3-5)

Het activeert de natuurlijke energie in je lichaam en helpt bij vermoeidheid
Vitamine B12 is van belang voor zenuwstelsel en draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij het leervermogen, zoals concentratie en geheugen
Het helpt bij de aanmaak van cellen en weefsels in je lichaam, waaronder rode bloedcellen
Vitamine B12 ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor het homocysteïnemetabolisme, van belang voor hart en bloedvaten

 

B13 = Orootzuur

Orootzuur kan zelf door het lichaam worden gevormd. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van het DNA in de lichaamscellen. Het was een nieuwe groeifactor, genaamd DDS, en later hernoemd tot vitamine B13. Het heeft een positieve invloed op de ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen en vervult ook vele andere functies. Op een andere manier wordt vitamine B13 orotinezuur genoemd. Het was afgeleid van melkwei (“oros” uit het Grieks wordt vertaald als colostrum). Het is betrokken bij de synthese van fosfolipiden, nucleïnezuren en bilirubine.
Orootzuur is een pyrimidine-derivaat dat nodig is voor de synthese van uridinemonofosfaat
(UMP, een nucleotide), dat weer nodig is voor de vorming van DNA en RNA.

 

B14 = PQQ

Het wateroplosbare PQQ (pyrroloquinoline quinone, een aromatische heterocyclische orthoquinone) is een aan B-vitaminen verwante verbinding. PQQ heeft onder meer antioxidatieve, immunomodulerende, cardioprotectieve, antihyperlipemische en anti-diabetische effecten en verhoogt de aanmaak en activiteit van mitochondriën, de ‘energiecentrales’ in lichaamscellen. Tevens heeft PQQ neuroprotectieve effecten, onder meer door antioxidantactiviteit en het stimuleren van de endogene synthese en afgifte van NGF (nerve growth factor), van belang voor de vorming en vertakking van zenuwcellen.

 

Vitamine C

• Voor de weerstand, met name tijdens en na zware lichamelijke inspanning.
• Antioxidantwerking.
• Vitamine C is betrokken bij de vorming van collageen, dat onderdeel is van de botten, bloedvaten, huid, spieren, kraakbeen, tandvlees.
• Vitamine C is betrokken bij het vrijmaken van energie en heeft een functie in het zenuwstelsel.
• Vitamine C bevordert de ijzeropname.

 

Vitamine D

• Voor sterke botten en om spierkracht te behouden.
• Vitamine D zorgt dat calcium en fosfor uit de voeding in de botten en tanden worden vastgelegd.
Om deze redenen is vitamine D ook op latere leeftijd belangrijk.
• Helpt om je weerstand op peil te houden.

 

Vitamine E

• Antioxidant die de gezonde lichaamscellen beschermt tegen vrije radicalen.
• Kan een rol spelen in het op peil houden van de weerstand.
• Waarschijnlijk dat vitamine E een rol speelt voor hart- en bloedvaten.

 

Vitamine K

• Voor stevige botten.
• Nodig voor de bloedstolling.
• Er zijn aanwijzingen dat vitamine K, met name de vorm K2, ook goed is voor het soepel houden van
bloedvaten en daarmee goed is voor het hart.

 

Borium

Het spoorelement borium is belangrijk voor gezonde botten en gewrichten.
Daarnaast is borium betrokken bij de energiestofwisseling, het vetmetabolisme, de afweer en hersenfunctie en ondersteunt borium de aanmaak van steroïdhormonen (geslachtshormonen, vitamine D). Borium verbetert de calcium- en magnesiumstatus en verlaagt de fosforspiegel.

Verbetert de opname van calcium, magnesium en fosfor, hierdoor versterkt het botgroei
Helpt estrogeen levels in vrouwen en testosteron in mannen.
Verhoogt immuumsysteem, verhoogt energieproductie, verbetert ijzer metabolisme.
Verhoogt vitamine D levels
Goed voor je cognitieve functies

 

Calcium

Calcium, of kalk, is een mineraal dat betrokken is bij de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. Hoe meer calcium er op jonge leeftijd in de botten zit, des te langer de botten stevig blijven.Vrijwel alle calcium in het menselijk lichaam (99%) bevindt zich in botten en tanden.
Het overige calcium is onder meer belangrijk voor de prikkelgeleiding in het hart, de bloeddrukregulatie, het transport van voedingsstoffen door de celwand, de bloedstolling, wondheling, spiercontractie, nierfunctie, energie- en vetstofwisseling, zenuwprikkeloverdracht en afgifte van hormonen, neurotransmitters en enzymen. Een goede calciuminname is extra belangrijk tijdens de groei en bij zwangerschap en het geven van borstvoeding. De calciumabsorptie vanuit de dunne darm is mede afhankelijk van voldoende inname van vitamine D, magnesium en eiwitten.
De juiste distributie van calcium in het lichaam is mede afhankelijk van voldoende vitamine K2.

 

Chroom

Chroom is belangrijk voor het koolhydraat-, eiwit- en vetmetabolisme. Chroom maakt deel uit van de glucosetolerantiefactor (GTF) en verhoogt de glucosetolerantie door ondersteuning van de insulinewerking. Daarnaast verbetert chroom de ratio tussen LDL- en HDL-cholesterol in het bloed. Voldoende chroom kan van belang zijn om de vetopslag in het lichaam onder controle te houden. Voeding rijk aan enkelvoudige suikers verhoogt de uitscheiding van chroom.

• Chroom speelt een rol bij de werking van het hormoon insuline, en draagt zodoende bij aan een
normaal bloedsuikergehalte.
• Verder heeft chroom een rol in de omzetting van koolhydraten en vetten in energie.
• De rol van chroom bij afvallen en het verminderen van een hongergevoel is veel bestudeerd.
Voor harde conclusies is meer onderzoek nodig.

 

Fosfor

Fosfor kan in de vorm van fosfaat gemakkelijk worden opgenomen via de voeding. Het mineraal zorgt voor een goede energievoorziening in het lichaam en voor sterke botten. Fosfor is een mineraal en wordt vaak verward met fosfaat. Fosfaten zijn verbindingen met fosfor. Dit houdt in dat het mineraal is gekoppeld aan een andere stof. De meeste fosfaten zijn afgeleid van orthofosforzuur. Fosfaten kunnen gemakkelijk worden opgenomen via de voeding. Zowel in plantaardige voedingsmiddelen als in dierlijke voedingsmiddelen komen fosfaten voor.


• Fosfor draagt bij aan de groei van botten tijdens de jeugd en behoud van sterke botten en tanden.
• En is betrokken bij de energievoorziening van ons lichaam.

 

Ijzer

IJzer is een van de meest voorkomende elementen op aarde en is essentieel voor de meeste levensvormen waaronder de mens. Het maakt onder andere deel uit van hemoglobine in rode bloedcellen waardoor het een grote rol speelt bij het zuurstoftransport in het lichaam. Daarnaast is ijzer een onderdeel van een aantal enzymen zoals catalase en cytochroom. Deze enzymen hebben een functie in de regulatie van de stofwisseling. Cellen hebben ijzer nodig voor de aanmaak van DNA en op deze manier ondersteunt ijzer een normale groei en ontwikkeling. IJzer is verder onontbeerlijk voor de aanmaak van neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

• IJzer is betrokken bij het transport van zuurstof door rode bloedcellen.
• En bij tal van processen in je lichaam, bijvoorbeeld in je immuunsysteem, je hersenen en lichaamscellen.
• IJzer draagt bij aan de concentratie, de ontwikkeling van het geheugen en het leervermogen in kinderen.
• Extra ijzer kan helpen vermoeidheid te verminderen.

 

Jodium

Het mineraal jodium is essentieel voor de synthese van schildklierhormonen (thyroxine, triiodothyronine), die diverse belangrijke fysiologische processen in het lichaam reguleren. Een jodiumtekort leidt tot vertraagde groei en ontwikkeling, hypothyreoïdie, struma en myxoedeem. Jodium is waarschijnlijk ook belangrijk voor de gezondheid en functie van onder meer slijmvliezen van mond en maag, huid, borstweefsel, speekselklieren en thymus. Jodium heeft een sterke antimicrobiële werking en wordt voor wond- en waterontsmetting gebruikt. Jodium levert een bijdrage aan de productie van hormonen door de schildklier. Deze hebben een rol in groei, het functioneren van het zenuwstelsel en onze stofwisseling.

 

Kalium

De belangrijkste elektrolyten in het lichaam zijn kalium, natrium en chloride. Ze zijn belangrijk voor de waterbalans en reguleren de vochtuitwisseling tussen cellen en weefsels; tevens is kalium essentieel voor de celmembraanpolarisatie. Kalium is gunstig voor de bloeddruk, het hartritme en een goede spierfunctie. Kalium bepaalt mede de zuurgraad in het lichaam en mobiliseert glycogeen uit de lever. Een kaliumrijk dieet ondersteunt een gezonde nierfunctie. De kaliumbehoefte neemt toe bij overmatig gebruik van suiker en andere geraffineerde koolhydraten en bij vochtverlies door bijvoorbeeld lichamelijke inspanning, braken en diarree. De combinatie van een lage kaliuminname en hoge natriuminname verhoogt de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.
Kalium houdt de bloeddruk in stand. Al blijven voor een goede bloeddruk veel beweging en gezonde voeding het belangrijkst! Kalium speelt verder een rol in de spieren en het zenuwstelsel.

 

Koper

Koper is een essentiële voedingsstof voor de mens. Het mineraal is als cofactor van diverse co-enzymen en metalloproteïnen onder meer van belang voor de cellulaire energieproductie, antioxidantverdediging (koper/zink superoxidedismutase), de controle van ontstekingen en allergieën, bloedopbouw (hemoglobinesynthese), synthese van melanine (huid- en haarpigment), synthese en crosslinking van collageen en elastine (belangrijk voor de stevigheid en elasticiteit van bindweefsel, onder meer in longen, bloedvaten en huid), ijzerstofwisseling, groei en ontwikkeling, nieuwvorming van bloedvaten en synthese en metabolisme van hormonen en neurotransmitters. Een optimale koperstatus bevordert het psychische en mentale welzijn en de gezondheid van organen zoals hart en longen.

Verbetert de opname van calcium, magnesium en fosfor
Hierdoor versterkt het botgroei
Helpt oestrogeen levels in vrouwen en testosteron in mannen.
Verhoogt immuunsysteem, verhoogt energieproductie, verbetert ijzermetabolisme.

Koper is bij meerdere lichaamsfuncties betrokken, waaronder het soepel houden van bindweefsel,
de vorming van pigment in haar en huid en de werking van het afweersysteem.

 

Lithium

Powerfood voor de Hersenen, het stuurt alle neurotransmitters aan. Verhoogt neuroplasticiteit.
doseringen van 10 tot 20mg per dag. Verhoogt meerdere levels van serotonine, de productie, opslag en signalen. Meer dan 20mg is volledig overbodig het gaat meer om het synergetisch combineren.

Combineer Lithium met Zinc, NAC (niet teveel) en glycine

Mensen zijn niet depressief door een tekort aan neurotransmitters, dat is het gevolg. De oorzaak is het tekort hebben aan synapses die de neurotransmitters in stand houden en weer kunnen zorgen voor nieuwe verbindingen. De oplossing is dus niet, meer neurotransmitters boosten, maar alle synapsen van de neurotransmitters boosten waardoor er weer meer neurotransmitter connecties kunnen bestaan en je volledige peil of voorraad dus weer veel hoger kan liggen.

 

Magnesium

Verhoogt het stofje calcitonin, it takes calcium from your blood and take it back into your bones.
Magnesium is betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam. Magnesium is van belang voor de stofwisseling van eiwitten, koolhydraten en vetten, de zenuwgeleiding, spiercontractie, cholesterolstofwisseling, temperatuurregulatie, detoxificatie en gezonde botten en tanden. Ook op hart en bloedvaten heeft magnesium een gunstige invloed: het helpt het bloed dun te houden, ontspant de bloedvaten en gaat verhoging van de bloeddruk tegen. Een te lage inname van magnesium met de voeding komt geregeld voor. Factoren zoals stress, diarree, braken en een hoge suikerinname verlagen de magnesiumstatus. Magnesium is goed voor de werking van de spieren en voor het skelet. Het helpt om moeheid te verminderen.
Verder is magnesium betrokken bij de overdracht van zenuwprikkels in de hersenen.
Bij geestelijke inspanning kan magnesium wat ontspanning geven.

 

Mangaan

Het essentiële mineraal mangaan is component van een aantal metallo-enzymen (zoals superoxidedismutase, arginase en pyruvaatcarboxylase) en is betrokken bij de eiwit-, nucleïnezuur-, vetzuur- en koolhydraatstofwisseling. De activiteit van glycosyltransferases en xylosyltransferases, die een rol spelen bij de synthese van proteoglycanen (bouwstenen voor botten en bindweefsels) is gevoelig voor de mangaanstatus. Ook is mangaan essentieel voor de werkzaamheid van nutriënten zoals choline, biotine, vitamine C en thiamine en de synthese van moedermelk, geslachtshormonen, schildklierhormoon, protrombine, ureum en bloed. Het lichaam bevat ongeveer 10 mg mangaan, dat voornamelijk is opgeslagen in lever, nieren, pancreas en botten. Naar gelang de mangaaninname kan het lichaam de mangaanstatus reguleren via absorptie in het maagdarmkanaal en uitscheiding met gal. Zowel een mangaantekort als mangaanexces heeft negatieve gevolgen voor de gezondheid. Mangaan is betrokken bij de werking van verschillende enzymen. Zo ook de enzymen in het antioxidant systeem, dat de gezonde cellen in het lichaam beschermt. Verder is mangaan goed voor het bindweefsel in bot en kraakbeen

 

Molybdeen

Molybdeen is een essentieel spoorelement en co-factor van drie belangrijke enzymen: xanthine oxidase/dehydrogenase (betrokken bij de oxidatie van onder meer purines en pyrimidines en de mobilisatie van ijzer uit lichaamsreserves), sulfietoxidase (omzetting sulfiet in sulfaat, metabolisme zwavelhoudende aminozuren) en aldehyde-oxidase (van belang voor de leverontgifting van lichaamsvreemde stoffen en afbraak van oestradiol en progesteron). Daarnaast is molybdeen een koperchelator.

 

Natrium

Het essentiële mineraal natrium is van grote invloed op de vochtbalans in het lichaam, speelt een rol in het transport van stoffen over de celmembraan en is belangrijk voor de zenuwprikkeloverdracht, spiercontractie en bloeddrukregulatie (samen met kalium).

Essentieel voor reguleren water en vochtbalans in het lichaam. Vertelt de nieren hoeveel water vast te houden en uit te scheiden. Helpt bij genereren elektrische impulsen.

 

Selenium

Selenium is een belangrijke antioxidant en bindt en verwijdert zware metalen. Het spoorelement is essentieel voor de jodiumstofwisseling en de synthese van schildklierhormoon. Daarnaast is selenium belangrijk voor de groei en het goed functioneren van hersenen, zenuwstelsel en immuunsysteem. Selenium beschermt tegen ouderdomsverschijnselen, houdt de spieren gezond, verhoogt de weerstand van het organisme, beschermt tegen kanker en ondersteunt hart en bloedvaten. Een lage seleniuminname komt in Nederland veel voor, onder meer bij vegetariërs.

Seleniumsuppletie bij onderstaande indicaties is met name geïndiceerd als sprake is van een (ernstig) verlaagde seleniumstatus en/of verhoogde seleniumbehoefte (bijvoorbeeld door toxische belasting en/of medicijngebruik).
• Selenium werkt als antioxidant, en beschermt zo gezonde cellen en weefsels.
• Selenium is betrokken bij de aanmaak van spermacellen.
• Het heeft een functie in de celdeling, en helpt zodoende haar en nagels gezond te houden.

 

Zink

• Zink werkt positief op je immuunsysteem en je weerstand.
• Het is goed voor de vruchtbaarheid
van zowel vrouwen als mannen.
• Zink is goed voor een normale
prostaat.
• Zink ondersteunt het herstellend
vermogen van de huid en helpt om
haar en nagels gezond te houden.
• Zink is goed voor de ogen.