Bewust Gezonder doe je Samen met Shiva Tree

Ontspanning & Slaap

Een goede hoeveelheid slaap is ongelooflijk belangrijk voor uw gezondheid.

Slaap helpt je lichaam en hersenen goed te functioneren. Een goede nachtrust kan helpen bij het verbeteren van uw leervermogen, geheugen, besluitvorming en zelfs uw creativiteit.

Bovendien wordt onvoldoende slaap in verband gebracht met een hoger risico op aandoeningen zoals hartaandoeningen, diabetes en obesitas.

Desondanks zijn de slaapkwaliteit en -kwantiteit nog nooit zo laag geweest en hebben steeds meer mensen last van een slechte nachtrust.

Bedenk dat goed slapen vaak begint met goede slaapgewoonten en -praktijken. Voor sommigen is dat echter niet genoeg.

Als u een beetje extra hulp nodig heeft om een goede nachtrust te krijgen, overweeg dan de volgende 3 natuurlijke slaapbevorderende supplementen te proberen.

1. Melatonine

Melatonine is een hormoon dat uw lichaam van nature aanmaakt, en het geeft uw hersenen het signaal dat het tijd is om te slapen.

Het tijdstip van de dag beïnvloedt de productie- en afgiftecyclus van dit hormoon – het melatonineniveau stijgt ‘s avonds en daalt ‘s ochtends.

Daarom zijn melatoninesupplementen een populair slaapmiddel geworden, vooral in gevallen waar de melatoninecyclus verstoord is, zoals bij jetlag.

Bovendien blijkt uit verschillende studies dat melatonine de kwaliteit en de duur van de slaap overdag verbetert. Dit is vooral gunstig voor mensen die overdag moeten slapen, zoals mensen die in ploegendienst werken.

Bovendien kan melatonine de algehele slaapkwaliteit verbeteren bij mensen met slaapstoornissen. Meer bepaald lijkt melatonine de tijd te verminderen die mensen nodig hebben om in slaap te vallen (bekend als slaaplatentie) en de totale hoeveelheid slaaptijd te verhogen.

Hoewel er ook studies zijn die geen positief effect van melatonine op de slaap hebben waargenomen, waren deze over het algemeen gering in aantal. De studies die wel gunstige effecten vaststelden, gaven de deelnemers meestal 3-10 milligram (mg) melatonine voor het slapengaan.

Melatoninesupplementen lijken veilig te zijn voor volwassenen als ze gedurende korte of langere tijd worden gebruikt.

Ga hier naar onze melatonine supplement: melatonine

 

2. Valeriaanwortel

Valeriaan is een kruid dat oorspronkelijk uit Azië en Europa komt. De wortel wordt algemeen gebruikt als een natuurlijke behandeling voor symptomen van angst, depressie, en de menopauze.

Valeriaanwortel is ook een van de meest gebruikte slaapbevorderende kruidensupplementen in de Verenigde Staten en Europa.

De onderzoeksresultaten blijven echter tegenstrijdig.

Menopauzale en postmenopauzale vrouwen hebben hun slaapkwaliteit en slaapstoornis symptomen zien verbeteren na het nemen van valeriaan, volgens gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken.

Twee oudere literatuuroverzichten meldden ook dat 300-900 mg valeriaan, ingenomen vlak voor het slapen gaan, de zelf beoordeelde slaapkwaliteit kan verbeteren.

Niettemin waren alle waargenomen verbeteringen in deze trials en studies subjectief. Ze waren gebaseerd op de perceptie van de slaapkwaliteit door de deelnemers in plaats van op objectieve metingen tijdens de slaap, zoals hersengolven of hartslag.

Andere studies hebben geconcludeerd dat de positieve effecten van valeriaan op zijn best verwaarloosbaar zijn. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een kleine verbetering van de slaaplatentie.

Hoe dan ook, kortdurende inname van valeriaanwortel lijkt veilig te zijn voor volwassenen, met kleine, niet vaak voorkomende bijwerkingen.

Ondanks het gebrek aan objectieve metingen achter valeriaan, kunnen volwassenen overwegen het zelf uit te proberen.

De veiligheid op lange termijn en bij speciale groepen zoals zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, blijft echter onzeker.

Ga hier naar onze valeriaanwortel producten:

Verse Valeriaanwortel Gesneden

Mag Herbal – Valeriaan

 

 

3. Magnesium

Magnesium is een mineraal dat betrokken is bij honderden processen in het menselijk lichaam, en het is belangrijk voor de hersenfunctie en de gezondheid van het hart.

Bovendien kan magnesium helpen om de geest en het lichaam tot rust te brengen, waardoor het gemakkelijker is om in slaap te vallen.

Studies tonen aan dat het ontspannende effect van magnesium gedeeltelijk kan worden toegeschreven aan zijn vermogen om de productie van melatonine te reguleren. Magnesium staat erom bekend spieren te ontspannen en slaap op te wekken.

Uit één onderzoek bleek dat een combinatie van magnesium, melatonine en vitamine B effectief was bij de behandeling van slapeloosheid, ongeacht de oorzaak.

Magnesium lijkt ook het niveau van gamma-aminoboterzuur (GABA) te verhogen, een boodschapper in de hersenen met kalmerende effecten.

Onderzoeken wijzen uit dat een tekort aan magnesium in je lichaam in verband kan worden gebracht met slaapstoornissen en slapeloosheid.

Aan de andere kant kan het verhogen van je magnesiuminname door het nemen van supplementen je helpen de kwaliteit en kwantiteit van je slaap te optimaliseren.

In een onderzoek kregen 46 deelnemers dagelijks 500 mg magnesium of een placebo gedurende 8 weken. De deelnemers in de magnesiumgroep hadden een betere slaapkwaliteit. Deze groep had ook hogere bloedspiegels van melatonine en renine, beide hormonen die de slaap reguleren.

In een ander klein onderzoek sliepen deelnemers die een supplement met 225 mg magnesium kregen, beter dan deelnemers die een placebo kregen. Het supplement bevatte echter ook 5 mg melatonine en 11,25 mg zink, waardoor het moeilijk is om het effect alleen aan magnesium toe te schrijven.

Het is vermeldenswaard dat beide studies werden uitgevoerd bij oudere volwassenen, die mogelijk lagere magnesiumspiegels in het bloed hadden. Het is niet zeker of deze effecten even sterk zouden zijn bij personen met een goede magnesiuminname via de voeding.

Ga hier naar onze magnesium supplementen:

Magnesiumchelaat

Magnesiumcitraat

Mag Herbal – Magnesium

Magnesiumzout